Novosti

VEČER FILMA: „QUO VADIS, AIDA?“

 

25.02.2021 12:04
Slika
 

U sklopu edukativnih aktivnosti Studentskog centra IZ u BiH u ponedjeljak navečer je organizirana projekcija film „Quo vadis, Aida'“ („Kuda ideš, Aida?“) sa početkom u 19 sati. Studenti stanari Centra su se okupili u studentskom klubu i ispratili ovo ostvarenje bosanskohercegovačke scenaristice-rediteljice Jasmile Žbanić.

Naime, radi se ovogodišnjem kandidatu za nagradu Oscar u kategoriji Međunarodni igrani film. Radnja filma se događa u Srebrenici u periodu od 11. jula 1995. godine u bivšoj tvornici baterija u Potočarima, gdje su pripadnici holandskog bataljona (Dutchbat) bili smješteni po naredbama Ujedinjenih nacija (UN). Ispituje ulogu holandskih vojnika u događajima koji su doveli do toga da je više od 2.000 muškaraca i dječaka pod njihovom zaštitom završilo u pritvoru srpskih trupa i na kraju poginulo tokom genocidne operacije protiv bošnjačkog stanovništva Istočne Bosna. Glavna junakinja Aida, prevoditeljica koja radi u bazi UN-a u blizini Srebrenice,  iz prve ruke vidi neuspjeh mirotvoraca da spriječe nesretnu katastrofu. Film uspijeva uravnotežiti ogromnu količinu strašnih historijskih događaja s emocionalnom specifičnošću pojedinačnih priča, omogućavajući publici da se angažira čak i kad je zgrožena i ogorčena.

Nakon pogledanog filma, nekoliko studenata stanara je podijelilo svoje utiske. Između ostalog, bili su potreseni i obuzeti emocijama, ali i zahvalni jer smatraju da im je umnogome pomogao da razumiju taj dio bosanskohercegovačke historije, dijelom prožive i razumiju  zlo i patnju kroz koju su prošli zatočenici naglašavajući da trebamo razgovarati o tim stvarima da se ne bi zaboravilo i  ponovilo.

„Quo vadis, Aida?“ je zaista upečatljiva posveta ženama Srebrenice i njihovih 8.372 ubijenih sinova, očeva, muževa, braće, rođaka, komšija, kao što i sama rediteljica ističe.

 

 

 

 

 

0 0