Novosti

U STUDENTSKOM CENTRU OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI

 

02.03.2023 14:26
Slika
 

 Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u prostorijama Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održan je prigodan program kojim su se studentice i studenti prisjetili historijata ovog praznika, ali i ukazali na važnost obilježavanja istog. Program koji su pripremili studenti i studentice uz podršku rukovodstva Centra je realiziran 28. februara u 19:30 sati u prostorijama studentskog kluba.


S obzirom na to da je u februaru ove godine imenovan novi direktor Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Ismail-ef. Smajlović, ovo je bila i jedinstvena prilika za druženje sa Upravom centra i upoznavanje sa novim rukovodstvom.


Nakon uvodnog ašereta koje je proučio hafiz Abdurahman Hadžić, prisutnima se obratio hafiz mr. Špendi Fidani, stručni saradnik, i iskazao zadovoljstvo time što je veliki broj studenata uzeo učešće u pripremi i odazvao se programu pokazavši zainteresiranost za obilježavanje ovog važnog datuma za domovinu.


Prisutnima je tim povodom uputio poruku i Ismail-ef. Smajlović, direktor Centra, i kazao kako mu je posebno drago što se našao u okruženju mladih osoba koje mogu i trebaju pokazati ambicije da, u ime Boga, koračaju stazama dobra i ustraju u promociji vrijednosti. Također je istakao i očekivanje kvalitetne međusobne saradnje u pripremi i realizaciji novih projekata u budućnosti.


Program je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nakon toga je hor Studentskog centra proučio ilahiju „Ja sin sam tvoj“.


Učešće u programu uzela je i studentica Elma Agić koja je prisutne počastila izvedbom sevdalinki uz instrumentalnu pratnju Amne Spahić. Student Hasanaga Muminović je na jedinstven način donio pjesmu „Bosna“ Nedžada Ibrišimovića.


Generalno o Danu nezavisnosti, referendumu i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini govorila je studentica Fakulteta političkih nauka Merima Buljubašić, a o patriotizmu je govorio Alija Mevkić, student Fakulteta islamskih nauka.


U drugom dijelu  programa je recitirana pjesma Alekse Šantića „Ostajte ovdje“. Na kraju programa hor Studentskog centra je počastio prisutne izvedbom ilahije „Sjećanja“, što je i poruka mladih ljudi sa ovogodišnjeg druženja povodom Dana nezavisnosti.


U programu se, osim o važnosti obilježavanja Dana nezavisnosti, govorilo i o važnosti učenja, znanja i formalnog i neformalnog obrazovanja jer samo tako se moguće izboriti sa svim iskušenjima koje donosi život.


Po završetku formalnog dijela programa, studentice i studenti nastavili su druženje uz učenje ilahija, razgovor i zakusku.


Sarajevo, 01. mart 2023. godine

0 0