Novosti

Studentsko putovanje studenata-stanara Studentskog centra IZ u Zagreb, Ljubljanu i Rijeku

 

08.06.2022
Slika
 

Studenti stanari Studentskog centra Islamske zajednice (IZ) u BiH su početkom juna bili na studentskom putovanju u Zagrebu, Ljubljani i Rijeci. Putovanje je organizirano u sklopu edukativnih aktivnosti Studentskog centra s ciljem upoznavanja sa historijom muslimana u Republici Hrvatskoj i Sloveniji, institucionalnoj organizaciji zajednica, aktivnostima koje se provode u Islamskim centrima u Zagrebu, Ljubljani i Rijeci, te upoznavanja sa omladinom koja se okuplja u ovim značajnim Islamskim centrima i znamenitostima pomenutih gradova.

Organizator i vođa puta bio je hfz. Špendi Fidani, stručni saradnik za edukativne aktivnosti Studentskog centra. Iako su studenti pokazali veliko interesovanje za ovo putovanje, odabir je napravljen na osnovu uključenosti studenata-stanara u edukativne aktivnosti tokom tekuće akademske godine.

U petak 3. 6. 2022. godine studenti su obavili džuma-namaz u Islamskom centru (IC) u Zagrebu koji je predvodio zagrebački muftija Aziz Hasanović. Također, studenti su imali priliku i da upoznaju muftiju Hasanovića i kratko razgovaraju s njim. Nakon obilaska Islamskog centra, studentima se obratio Nermin Botonjić, predsjednik odbora IC Zagreb. Govorio je o historiji islama i muslimana u Republici Hrvatskoj, načinu organiziranja IZ-e i aktivnostima koje se održavaju.

Ostatak dana studenti su u pratnji omladine džemata iskoristili da posjete znamenitosti grada. U večernjim satima je organizirano druženje omladinaca iz Zagreba i gostiju. Da sve prođe u najboljem redu, potrudio se zamjenik glavnog imama Mersad-ef. Kreštić koji je, u saradnji sa omladinom džemata, organizirao lijep program prilikom kojeg su se omladinci upoznali i družili.

U subotu 4. 6. 2022. studenti su posjetili Muslimanski kulturni centar (MKC) u Ljubljani. Goste je dočekao glavni imam MKC Senad-ef. Karišik te im pokazao kapacitete kojima raspolaže MKC u Ljubljani. Nakon podne-namaza u ljubljanskoj džamiji, u amfiteatru MKC-a studentima se obratio i ljubljanski muftija Nevzet Porić, govorivši o historiji muslimana u Republici Sloveniji, vremenu nastajanja i organiziranja muslimana i najvažnijim događajima u vezi sa izgradnjom MKC.

Nakon toga su studenti u pratnji omladinaca džemata Ljubljana obišli znamenitosti grada, a poslije akšam-namaza prisustvovali omladinskom druženju. Koordinator Mreže mladih IZ-e u Sloveniji i hfz. Ahmed Alili osmislili su za omladince prelijep program koji je trajao do jacija-namaza.

Posljednji dan putovanja, u nedjelju 5. 6. 2022., studenti su bili u posjeti Islamskom centru u Rijeci. Učestvovali su u programu povodom 4. festivala mektebske nastave izvođenjem ilahija i kasida, te učenjem odlomaka Kur'ana. Nakon prigodnog programa, studenti su imali priliku obići prostorije Islamskog centra i uvjeriti se u ljepotu i kapacitete kojima raspolaže. Studentsko putovanje zaključeno je posjetom prelijepom gradu na obali, Opatiji.

0 0