Novosti

STUDENTI POSJETILI MEDŽLIS PROZOR

 

28.02.2023 14:24
Slika
 

Edukativne aktivnosti Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su ovaj put  studente i studentice vodile do Prozora. Naime, realizirana je još jedna u nizu posjeta u sklopu već pominjanog projekta Posjete povratničkim džematima i džematima od kulturno-historijskog značaja.


U Prozoru su studenti posjetili Medžlis Prozor. Nakon obavljene džume namaza u Čaršijskoj džamiji, upriličen je susret sa glavnim imamom Medžlisa Prozor Safet-ef. Pozderom. U svome otvorenom i inspirativnom govoru glavni imam Pozder im je govorio o historijatu grada Prozora, organiziranosti Bošnjaka, vjerskim aktivnostima na području Medžlisa i izazovima sa kojima se susreću.


Safet-ef. se osvrnuo i na svoj studentski život i tadašnje uvjete u kojima se studiralo. Izrazio je svoje zadovoljstvo djelovanjem i postojanjem Studentskog centra koji se brine za studente i olakšava im studiranje pružajući odlične uvjete za smještaj i kvalitetnu ishranu.


Studenti su potom posjetili čitaonicu Medžlisa Prozor koja je uvijek otvorena za sve ljubitelje knjige. Tu im se obratio Nihad-ef. Ahmetović, drugi imam Čaršijske džamije. Nihad-ef. je studentima govorio o svom iskustvu u radu sa mektepskim polaznicima, stanju u džematima i saradnji sa drugim vjerskim zajednicama.


Boravak u Prozoru je  zaključen posjetom franjevačkom samostanu Rama-Ščit na Ramskom jezeru, gdje je posjećena Kuća mira, crkva i muzej.


Studente je kroz ovu aktivnost vodio hfz.mr. Špendi Fidani, stručni saradnik za edukativne aktivnosti.


Ova posjeta je studentima donijela korisna saznanja, iskustva i informacije o položaju Bošnjaka na ovom kraju domovine.


Zahvaljujemo se Upravi Studentskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na podršci, a Medžlisu Prozor na gostoprimstvu.

0 0