Novosti

Rezime ramazanskih aktivnosti u Studentskom centru IZ

 

05.05.2022
Slika
 

Ovogodišnje vjerske aktivnosti, nakon dvogodišnjeg finkcionisanja u specifičnim uslovima, već nekoliko mjeseci unazad dobivaju svoje predpandemijske oblike.

Tome ovog ramazana svjedoče posjetioci i organizatori različitih vjerskih programa.

Studentski centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je prostor unutar kojeg se ne može precizno definisati granica između organizatora i posjetilaca, jer je veliki broj studenata bio uključen u sam organizacioni proces jedng dijela sadržaja.

Uz organizaciju teravih-namaza u mesdžidu Studentskog centra sa dva teravih-imama, studenta smještena u Centru, Faruka Kućanovića i Emira Ćidića, periodično su organizovana i posebna ramazanska druženja.

Riječ je o poslijeteravijskim susretima koje je moguće opsati kao spoj edukativnog i opuštajućeg. Studenti bi tu provodili ugodno vrijeme, uz razmjenu prigodnih ramazanskih savjeta, slušanje predavanja ili razgovor sa posebnim gostima.

Zanimljivost je što gosti ovih druženja nisu bili samo studenti smješteni u Centru, nego i drugi koji su prepoznali aktivnosti i zainteresovali se za sadržaja

Pored teravih-imama, poseban doprinos tematskom sadržaju ovih druženja dao je stručni saradnik za edukativne i druge programe Centra, hafiz Špendi Fidani. 

Također, brojni studenti su interpretacijama ilahija i kasida, te savjetima iz vlastitog iskustva ili znanja stečenog tokom obrazovnog procesa doprinijeli raznolikosti sadržaja pomenutih druženja.

Uz ovaj samoorganizacijski pristup, studenti posebno izdvajaju dva druženja; gostovanja hafiza Ammara-ef. Bašića i Mustafe-ef. Isakovića.

- Uprava Studentskog centra se maksimalno porudila da boravak studenata ovdje učini što ugodnijim tokom mjeseca ramazana. Imali smo zaista adekvatan sadržaj i program, kao i priliku da ugostimo ljude koji žive islamske vrijednosti, a načinom razmišljanja i godinama su blizu omladini - kazao je za Preporod.info Faruk Kućanović jedan od teravih-imama u Studentskom centru.

Istakao je i to da je jedan broj studenata uključen u rad kuhinje kao ispomoć, što je prilika da tokom mjeseca ramazana zarade honorar li džeparac.

Rezimirajući informacije koje smo dobili o ovim aktivnostima možemo zaključiti kako, prema svemu pobrojanom, aktivnosti studenata u jednom malom prostoru šalju poruku o punini ljudskog života: pokoravati se Stvoritelju, učiti i raditi. 

(N.G/Preporod.info)

0 0