Novosti

Počeo II modul Akademije liderstva za mlade

 

22.05.2023 12:56
Slika
 

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi put realizuje projekat Akademija liderstva za mlade.

Naime, nakon izvršene selekcije prijavljenih kandidata jučer je i službeno počela realizacija drugog modula Akademije, koji će pohađati dvadeset odabranih studenata i studentica.

Planirano je da ovaj modul bude realiziran u mjesecu maju u trajanju od 15 dana pružajući polaznicima priliku da slušaju predavanja stručnjaka iz raznih oblasti, te da se kroz aktivno sudjelovanje u nastavi osposobe za uspješno korištenje stečenih znanja i vještina.

Prvi susret počeo je kratkim uvodom i upoznavanjem sa planom i programom aktivnosti koje su predstavili hafiz mr. Špendi Fidani, program menadžer, i Merima Buljubašić, koordinatorica projekta, a nakon toga je Ismail-ef. Smajlović, direktor Studentskog centra, održao i prvo predavanje na temu "Lični razvoj, samospoznaja i samouvjerenje".

Cilj ovog projekta je upoznavanje i savladavanje osnovnih liderskih vještina. Akademija za cilj ima obrazovati polaznike kroz predavanja, pažljivo odabrane module, te radionice i praktičan rad, vježbe govora i pravilnog izražavanja kao i niz drugih predviđenih planiranih aktivnosti koje će razviti mogućnost razumijevanja interaktivnih odnosa i spektra iskustava koje se ostvaruju u savremenom društvenom realitetu.

Pored redovnog plana i programa na fakultetima, praktično obrazovanje u Akademiji liderstva studentima će pružiti novu i drugačiju perspektivu posmatranja svake ponaosob oblasti njihovog djelovanja u zajednici.  Program sadrži teoretska predavanja i praktične vježbe, a teme su: historiografija, liderstvo, komunikacije, mediji, savremeno društvo, islam i politika. Predavanja su interaktivnog karaktera, a cilj je kreiranje kritičkog mišljenja i njegovo slobodno ispoljavanje uz potrebne komunikacijske vještine.

Naredno predavanje održat će se u Media centru Islamske zajednice, kada je planirana i posjeta i obilazak ove ustanove.

Podsjećamo, I modul Akademije liderstva za mlade održan je u decembru prošle godine. Akademija je trajala četiri sedmice, uz dva susreta po sedmici. Polaznici su završili ovu edukaciju bogatiji za nova znanja, iskustva, ali i nova poznanstva.

Modul II traje vremenski kraće, ali je njegov sadržaj jednako kvalitetan i zanimljiv što su primijetili i sami polaznici i istakli kako se raduju nastavku ovog programa.

0 0