Novosti

Počelo predramazansko savjetovanje pod motom "Ramazanske vrijednosti - Putokaz mladima"

 

09.03.2021 20:59
Slika
 

"Ramazanske vrijednosti - Putokaz mladima" moto je dvodnevnog predramazanskog savjetovanja koje je počelo danas u Sarajevu, a na kojem učestvuju direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice, muftije, glavni imami iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, dekani islamskih fakulteta, direktori medresa i ustanova Islamske zajednice.

Zbog važećih epidemioloških mjera dio učesnika savjetovanje prati online.

U okviru današnjeg programa savjetovanja, namjenjenom glavnim imamima i predsjednicima krovnih organizacija Islamske zajednice u BiH u dijaspori, obratili su se zamjenik reisu-l-uleme prof.dr. Enes ef. Ljevaković, kao i direktori uprava Rijaseta za vjerske i  administrativno-pravne poslove, Ismail ef. Smajlović i Mensur Karadža.

Učesnicima se također obratio i predstavnik Uprave za vanjske poslove mr. Muhamed Jugo, a u poslijepodnevnim satima se očekuje i obraćanje muftije za Sjevernu Ameriku Sabahudina ef. Ćemana.

- Kada je riječ o našoj bošnjačkoj dijaspori, posebno je važno kontinuirano raditi na educiranju naših džematlija o važnosti održavanja veze sa domovinom. Naša domovina i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini su naša zajednička lađa, naš kompas koji nas drži na pravom smjeru, sidro koje nam daje sigurnost uzburkanim vodama svjetske politike, u nestabilnostima i gibanjima kojima su izložena savremena društva. Mi smo se, kao Zajednica čiji je cilj promoviranje dobra i odvraćanje od zla, Zajednica koja bezrezervno podržava ideju mulitikulturalnosti, suživota, tolerancije, poštovanja drugog i drugačijeg, opredijelili za pozitivnu integraciju u društva u zemljama u kojima živimo, ali bez asmilacije - poručio je ovom prilikom zamjenik reisu-l-uleme ef. Ljevaković.

Dodao je kako se borimo i zalažemo za napredak, razvoj i sigurnost kako naše domovine, tako i država u kojima žive Bošnjaci, u kojima su se privremeno ili  trajno nastanili i u kojima zarađuju za svoju egzistenciju i egzistenciju svojih porodica.

- Pri tome smo dužni voditi računa da očuvamo temeljnje odrednice našeg vjerskog i nacionalnog identiteta i usadimo ih u srca i duše našeg potomstva.  To su naša vjera i tradcija, naša Islamska zajednica, naš bosanski jezik i država Bosna i Hercegovina – naglasio je Ljevaković.


Također je dodao da ćemo, nažalost, najvjerovatnije i ovogodišnji ramazan dočekati sa raznim ograničenjima uzrokovanim pandemijom virusa Covid-19, u pogledu broja prisutnih u džamijama, na teravijama i drugim aktivnostima i manifestacijama, što može imati negativan utjecaj na normalno odvijanje zadataka i poslova.


- Bez obzira na to, mi planiramo naše aktivnosti kao da se radi o redovnom stanju, a u samoj primjeni prilagođavati ćemo se trenutnoj situaciji, poštivajući propise nadležnih organa u svakoj državi u kojoj djelujemo kao i instrukcije organa Islamske zajednice, Vijeća muftija, Rijaseta i reisu-l-uleme - zaključio je Ljevaković.


Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović podsjetio je da Rijaset svake godine planira i realizira predramazansko savjetovanje.


- S obzirom na to da smo prošli ramazan proveli u vanrednim okolnostima pandemije virusa Covid-19 virusa, očekivati je da ćemo i ove godine imati takve uslove zbog pogoršane epidemiološke situacije. Konstantno se pripremamo kako bi našim muslimanima organizirali različite aktivnosti u ramazanu. Interakcija odgovornih u strukturi Islamske zajednice i naših muslimana funkcionira, daje rezultate i mi smo uistinu ponosni na naše džematlije i muslimane koji se odgovorno ponašaju u našim programima, bilo da su to dnevni namazi, džume, bajrami, pa i prošlogodišnji ramazan - kazao je  Smajlović.


Dodao je kako su danas sa rukovodstvom dijaspore tematizirali i njihovu situaciju i status njihovih zajednica u državama u kojima žive, a gdje postoji i proces reformi u zajednici koji traje i koji treba završiti i u vanrednim okolnostima.


Jasmin ef. Demić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, kazao je kako je ovo savjetovanje izuzetno značajno, jer pokazuje da Islamska zajednica u BiH pokazuje da vodi brigu i računa o Bošnjacima u dijaspori.


- Svake godine nastojim prisustvovati ovim savjetovanjima fizički, jer mislim da je upravo takav susret sa reisu-l-ulemom, muftijama, glavnim imamima iz Bosne i Hercegovine i dijaspore od velikog značaja - kazao je Demić.


Za sutra je planiran nastavak savjetovanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, kada se očekuje i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića.


(B.S./Preporod.info)

0 0