Slika

OD IDEJE DO REALIZACIJE

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smješten je u staroj sarajevskoj mahali Vrbanjuša. Izgrađen je na vakufskom zemljištu sestara Hatidža-hanume i Safija-hanume Đugumija, kćerkama Mehmed-efendije. Hatidža-hanuma i Safija-hanuma ovu parcelu uvakufile su 23. okotbra 1866. godine.

Prvu odluku o izgradnji Studentskog doma donijelo je Nastavno-naučno vijeće Islamskog teološkog fakulteta 4. septembra 1985. godine. Članovi odbora za izgradnju studentskog doma bili su: prof. dr. Hamdija Ćemerlić, doc. dr. Omer Nakičevć i Bilal Hasanović.

Ideju o izgradnji Studentskog doma ponovno je oživio akademik Enes Karić u periodu obnašanja dužnosti dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu od 2003. do 2007. godine. Prvi dopis Fakulteta islamskih nauka sa zahtjevom da se na vakufskom zemljištu na lokalitetu Vrbanjuša izgradi studentski dom sa svim pratećim sadržajima upućen je Rijasetu IZ-e u BiH 5. jula 2005. godine. Rijaset je dao saglasnost za izgradnju studentskog doma 18. jula 2005. godine. Iste godine osigurana je i urbanistička saglasnost od Općine Stari Grad, koja je u više navrata produžavana jer se kasnilo s podnošenjem zahtjeva za građevinsku dozvolu.

Projektna dokumentacija i neophodne dozvole isfinansirane su sredstvima Rijaseta IZ-e u BiH i sergija organiziranih tim povodom u domovini i dijaspori te sredstvima koje je Fakultetu za te svrhe donirala Općina Stari Grad. U junu 2009. godine osigurana je i donacija Islamske banke za razvoj, što je bio rezultat nesebičnog zalaganja prof. dr. Enesa Karića, koji je u novembru 2007. godine imenovan za direktora Studentskog doma u izgradnji. To su sredstva s kojim se, nakon što je u februaru 2012. godine isposlovana građevinska dozvola, ušlo u realizaciju projekta u aprilu 2013. godine. Tada je na poziciji dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu bio prof. dr. Ismet Bušatlić.

U međuvremenu su za projekat, uz posredovanje Vakufske direkcije sa hfz. dr. Senaid Zajimovićem na čelu,  donirali Bejt el-zekat iz Kuvajta i Svjetska islamska humanitarna organizacija iz Kuvjata. Međutim, zbog ograničenosti sredstava, radovi na izgradnji studentskog doma su u potpunosti obustavljeni 2015. godine, a i ranije su se odvijali otežano, usporeno i sa povremenim kraćim prekidima. 

U decembru 2015. godine Vakufska direkcija IZ-e u BiH i Generalna direkcija vakufa Turske potpisali su protokol o izgradnji i opremanju Studentskog centra. Radovi su uz saglasnost i podršku reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića započeli u oktobru 2016. godine.

Studentski centar Islamske zajednice čiji je osnivač Rijaset Islamske zajednice sa radom je započeo 1. oktobra 2018. godine. Svečano otvorenje uz prisustvo velikog broja delegacija i uglednih ličnosti održano je 24. novembra 2018. godine.

Slika

SVEČANO OTVOREN STUDENTSKI CENTAR ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo visokih zvaničnika BiH i Turske, svečano je otvoren danas u Sarajevu.

Prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i drugi zvaničnici.

"Ovdje smo danas da bi smo okrunili još dva značajna projekta Islamske zajednice, otvaranje Studentskog doma i vakufske stambeno-poslovne zgrade u Odobašinoj ulici", kazao je reis Kavazović na otvaranju Studentskog doma.

Oba objekta, podsjetio je, grade se na vakufskoj zemlji koju su naši preci uvakufili davne 1866.

"Naša radost povodom investicije u ova dva stara vakufa utoliko je veća što su s nama naša braća iz Republike Turske koji su, poslije onoga bez čije volje i određenja se ništa ne dešava, najzaslužniji za njihovu realizaciju. Ovo je najbolji primjer trajnog dobra, što vakuf jeste, ali i hajra koji iz njega može izniknut iako se o vakufima institucionalno i kontinuirano brinemo", poručio je Kavazović.

Zahvalio se svima koji su zaslužni za realiziranje ova dva projekta.

"Tu je toliko ljudi koji su svojim nesebičnim zalaganjem ostavili još jedan vakuf našem narodu kako bi voljom Božijom služio generacijama koje dolaze i onda kada mi ne budemo ovom zemljom hodili", istakao je reis Kavazović istakavši Adnana Ertema, direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

On je, prema njegovim riječima, zadužio "naš narod i domovinu kao brojni njegovi preci koji su po Bosni gradili haire".

"Gospodin Ertem je simbol nove turske politike prema Bosni i Hercegovini kojoj smo svjedoci u posljednjim godinama od dolaska na vlast velikog prijatelja Bosne predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Mi smo zahvalni našoj braći i našim prijateljima iz Turske na kontinuiranoj podršci projektima Islamske zajednice, ali i podršci našoj domovini u euro-atlantskim integracijama", naglasio je Kavazović.

Podvukao je da sve što Republika Turska čini u Bosni i Hercegovini je na dobrobit svih njenih građana, i tako treba i biti.

"Čekali smo jako dugo da Turska ponovo u Bosni zajedno sa dobrim Bošnjanima gradi vakufe kao zalog civilizacijskog razvoja ove zemlje i njenog naroda, ali smo dočekali. Nije bilo davno kada nam se činilo da i ono malo vakufa što je preživjelo sistematsku otimačinu i brojne agresije i urbicide neće opstati. Danas, sve izgleda drugačije i iako je pred nama dug put povratka i očuvanja vakufa i ukupnog osmanskog naslijeđa na ovim prostorima mi zahvaljujući prije svega našim vjernicima i podršci naših prijetalja iz muslimanskog svijeta gradimo i nove vakufe. To je naš zalog boljoj budućnosti ove zemlje i njenih naroda ali i boljoj saradnji nas sa našom braćom i prijateljima u svijetu", poručio je reis Islamske zajednice u BiH.

Studentski dom Islamske zajednice, koji je danas otvoren, istakao je Kavazović, je nastavak duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti.

"Ne trebamo zaboraviti da su prva kulturna društva Bošnjaka nastajala upravo oko fondova za stipendiranje naše djece. Naši preci su davno shvatili da budućnost ovog naroda i njihove države leži u obrazovanju. Neobrazovani i neuki u svim naučnim disciplinama, ne samo onim vjerskim, mi ne možemo opstati na ovim prostorima niti sačuvati svoj identitet i političku samosvijest. Zato nikada ne može biti dovoljno ulaganja u obrazovni sistem i obrazovne projekte", rekao je Kavazović u obraćanju.

Kako je kazao, danas kvalitetno obrazovanje postaje privilegija bogatih.

"Projekti poput ovoga kao i brojne stipendije koje osigurava Islamska zajednica u domovini i dijaspori trebaju pomoći da sva naša djeca imaju barem približno jednake izglede da dođu do kvalitetnog obrazovanja", pojasnio je Kavazović.

Podsjetio je da Islamska zajednica ima učeničke domove u medresama ali da je ovo danas jedan "značajan iskorak u našem mearifskom radu jer se sada okrećemo studentskoj populaciji i to ne samo onima koji studiraju islamske nauke".

"Prvi korak smo već napravili u Mostaru gdje imamo studentski dom koji već godinama uspješno djeluje. Otvaranjem studentskog doma u Sarajevu mi nastavljamo sa vizijom misijskog rada sa studentskom populacijom", poručio je Kavazović.

Smatra da je za budućnost ovog naroda presudno obrazovanje i da danas trebamo postaviti cilj da uz obrazovanje naših budućih generacija radimo i na njihovom "odgoju".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, na otvaranju Studentskog doma, poručio da je ovaj projekat vezan za jednu od najvažnijih institucija u BiH, a to je Islamska zajednica u BiH. Zahvalio se i Turskoj na projektima koje implementiraju u BiH, posebno posljednjih 25 godina.

"Bili smo razdvojeni skoro više od stotinu godina, ali od momenta kada smo se ponovo susreli, od tada prijateljska Republika Turska je implementirala desetine i stotine projekata veoma važnih za obnovu i razvoj ne samo duhovnog nego i obrazovnog i ekonomskog života u BiH", pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, ovaj projekat je vezan za jednu od najvažnijih institucija u BiH, a to je Islamska zajednica u BiH, koja više od stoljeća predstavlja okvir duhovne sadržajnosti i uvijek je predstavljala ključni oslonac u najtežim vremenima u posljednjih 150 godina.

"Od svih projekata koje realiziramo u BiH uvijek me najviše obraduju projekti koji su vezani za obrazovanje", poručio je Zvizdić.

Smatra da je "ulaganje u obrazovanje, nauku i budućnost u današnjem svijetu najbolja investicija".

"Mi želimo, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško, da izgradimo društvo znanja. Bošnjaci su na ovim prostorima dobili svoj politički suverenitet. Plaćeno je to ogromnom žrtvom, plaćeno je sa milion litara šehidske krvi i zbog toga želimo da odgajamo generacije koje će to znati cijeniti", rekao je Zvizdić.

Kako je kazao, "ponosni smo što imamo tako snažnog i iskrenog prijatelja kao što je Republika Turska".

Mehmet Nuri Ersoy, turski ministar za kulturu i turizam, poručio je da "prostor Balkana, i u svom geografskom smislu, ima specifičnost zato što svi nekako vučemo korijene sa ovih prostora".

"Do danas su te vrste rodbinskih i društvenih veza sve jače. Iz tog razloga su veoma snažne svake vrste veza koje počinju od historijskih, kulturnih, rodbinskih i društvenih veza između naših naroda", istakao je Ersoy.

Jedan vremenski period traju, prema njegovim riječima, aktivnosti koje su počeli sa organima BiH, a s ciljem očuvanja zajedničkog historijskog i kulturnog blaga, zajedničke tradicije i vrijednosti.

"I sa ciljem restauracije i izgradnje tih objekata, pružanja pomoći na traženju zajedničkih projekata koje ćemo ostaviti budućim generacijama", pojasnio je Ersoy.

Podsjetio je i na projekat obnove hamama Isa-bega Ishakovića i brojne druge projekte na području BiH.

"I danas smo zaista uzbuđeni i ponosni što prisustvujemo otvaranju dva veoma značajna projekta. Jedan od tih objekata je Studentski centar čija je vrijednost oko osam miliona KM (28 miliona turskih lira)", pojasnio je Ersoy.

Poželio je mnogo sreće korisnicima i upravi Centra i stambeno-poslovne zgrade, koji se danas svečano otvaraju.

"Za Tursku je zajedništvo između naših država i naroda, i svakim danom sve jače prijateljstvo i duboki odnosi, od velike važnosti. Pratimo dešavanja i pružamo punu i jasnu podršku svim naporima koje BiH ulaže na svom putu za kandidaturu za članstvo u EU", poručio je Ersoy.

Izrazio je namjeru da će u maju naredne godine ponovo posjetiti BiH u cilju da počnu sa realizacijom nekoliko projekata iz oblasti turizma.

Adnan Ertem, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske, rekao je da danas otvaraju Studentski dom i stambeno-poslovnu zgradu.

"Prvi kontakt sa BiH smo ostvarili 2011. godine, a 2013. smo već krenuli u realizaciju naše saradnje. Taj početak je bio berićetan. U BiH smo realizirali brojne projekte zahvaljujući podršci koju nam pruža naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan", pojasnio je Ertem.

O značaju projekata, koji se danas svečano otvaraju, govorio je i direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović.

"Danas svjedočimo još jednom podvigu Islamske zajednice", rekao je Zajimović.

Podsjetio je da je izgradnju i opremanje objekta finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske na osnovu Protokola potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH 2015. godine.

Direktor studentskog centra Muamer Tinjak zahvalio se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.

Tinjak je rekao da se ne radi o običnoj zgradi nego o vizionarskom pristupu ulaganja u obrazovanje mladih ljudi koji predstavljaju sadašnjost i budućnost ovog društva.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, koji je govorio o odnosima dvije zemlje.

"Postoji neoboriva činjenica, a to su odnosi između naše dvije zemlje, koji su ukorijenjeni u veoma dubokim kulturnim, historijskim vezama koje se čuvaju i svaki dan dodatno izgrađuju", rekao je Koc.

Istakao je da posebno mjesto zauzima projekat izgradnje Studentskog doma, koji je sigurna investicija za bolje obrazovanje omladine u BiH.

Studentski dom izgrađen je na vakufskoj parceli Hatidža-hanume i Safija-hanume, kćerki Mehmed-efendije, uvakufljenoj 23. oktobra 1866. godine. Vrijednost projekta je preko osam miliona KM.

Studentski dom, namijenjen je za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba.

Osim smještajnih kapaciteta, studentski dom ima i druge adekvatne opremljene prostore koji će se koristiti za edukativne i društvene sadržaje.

Studentski centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ustanova koja upravlja domom. Klimatizirane i moderno opremljene sobe, savremeno opremljena kuhinja i restoran, biblioteka s dvije čitaonice, vešeraj, multimedijalna sala, sportsko igralište, prostorije za rekreativne aktivnosti, samo su neki od obilnih sadržaja koji pokazuju da je riječ o modernom studentskom centru.

0 0